Terugslagkleppen

Net zoals bij schroeven en cilinders zijn ook bij terugslagkleppen een juiste metallurgiekeuze en thermische behandeling van groot belang. Een goed geometrisch ontwerp is van groot belang voor een snelle en nauwkeurige werking van de klep, maar we willen uiteraard ook een lange levensduur van de klep.

De keuze van het type terugslagklep is afhankelijk van een aantal factoren. O.a. de te verwerken kunststofsoort, de gewenste doseernauwkeurigheid en slijtvastheid. Tenslotte mogen we ook de prijs niet vergeten. Kogelkleppen werken veel nauwkeuriger dan alle andere soorten kleppen, maar vragen ook meer fabricagebewerkingen en zijn dus duurder. We onderscheiden vier verschillende soorten* terugslagkleppen.

(*Op deze vier soorten bestaan uiteraard nog tal van varianten)

3-delige terugslagklep met losse ring

De 3-delige terugslagklep is het meest gebruikte type terugslagklep. De klep bestaat uit een gevleugelde punt, een sperring en een dichtring. Fabricage-technisch is dit type klep relatief eenvoudig, waardoor de prijs ook relatief laag is. Het gebruik van pantserlagen en de juiste thermische behandelingen maken onze kleppen uiterst slijtvast.

Kogelklep

Kogelkleppen staan bekend om hun zeer nauwkeurige shotprecisie en repetitiviteit. Deze nauwkeurigheid hebben ze te danken aan de grote drukgevoeligheid en reactiesnelheid van de kogel die zich in de klep bevindt. Onze kleppen worden zowel intern als extern gepantserd met speciale staallegeringen en vervolgens thermisch behandeld. Kogelkleppen kunnen echter niet voor alle materialen ingezet worden. Bovendien moet men bij het gebruik van dit soort kleppen een aantal regels in acht nemen.

3-delige terugslagklep met meedraaiende ring

Dit type klep is eenvoudiger te fabriceren en heeft een relatief goede injectiekarakteristiek. Door het meedraaien van de ring met de schroef, moeten bij het gebruik van dit type klep wel een aantal belangrijke regels in acht genomen worden. Zo zijn goede opwarmcondities en een goede staat van de cilinder van groot belang om te voorkomen dat de ring van deze klep stuk gaat.

Speciale kleppen voor bijzondere toepassingen en kleppen met mengwerking

Euro-Stel levert ook een aantal speciale kleppen voor het verwerken van bv. dun vloeibare materialen, glasklaar PC, glasgevuld PA … We beschikken ook over kleppen met speciale mengwerking. Deze kleppen worden speciaal ontworpen in functie van de te verwerken kunststof en het beoogde resultaat.

Revisie terugslagkleppen

Terugslagkleppen zijn vanwege de hogedruk in de doseerzone en de axiale beweging van de schroef zeer onderhevig aan slijtage. Omdat de goede werking van een spuitgietmachine voor een groot deel afhangt van de werking van de terugslagklep, is het aangeraden deze tijdig te laten herstellen of vervangen.

Bij de ringkleppen dienen sperring en dichtring steeds vervangen te worden door nieuwe ringen; punt en mengring kunnen meestal hersteld worden. Bij kogelkleppen wordt de binnenzitting nabewerkt en, afhankelijk van de slijtage, eventueel ook de buitendiameter. De kogelklep wordt gepolijst en krijgt een nieuwe kogel. Kleppen worden steeds gefabriceerd volgens model (inbouwmaten) van de klant. De uitvoering is echter volgens Euro-Stel-standaard, met verbeterde werking en langere levensduur.

Goed om weten: Bij revisie dient altijd een grondige analyse van de versleten onderdelen gemaakt te worden door een ervaren Euro-Stel-expert om de meest geijkte revisie (economisch en technisch) voor te stellen.