Producten

› Schroeven
Cilinders
Cilinderkopppen
Terugslagkleppen
Holmen
Varia

De schroef is een belangrijk, zoniet het belangrijkste werktuig in de kunststofverwerking. Zij is op zijn minst zo nu en dan een kritisch onderzoekend gesprek waard. Vooral omdat er op het vlak van schroefgeometrie een en ander in beweging is.

De schroeven van Euro-Stel zijn wereldwijd bekend omwille van hun hoge kwaliteit. Onder kwaliteit verstaan we de ideale verhouding tussen plastificeervermogen, opbrengst en slijtvastheid.
We leveren schroeven voor alle types machines, gaande van diameter 15 mm tot diameter 360 mm en een maximale lengte van tien meter. Dit zowel voor thermoplasten als voor thermoharders en rubbers.

De toepassing waarvoor de schroef zal ingezet worden bepaald uit welke staalsoort de schroef zal worden vervaardigd en de daarbij horende thermische behandeling. Zo hebben we schroeven uit nitreerstaal of chroomstaal waarbij de spiraal al dan niet gepantserd kan zijn. We kunnen dit soort schroeven nitreren of eventueel de kern voorzien van een speciale oppervlaktelaminering. Daarnaast hebben we ook nog doorgeharde schroeven uit werktuigstaal en schroeven in poedermetaal, bestand tegen extreme abrasie en - of corrosie. Tenslotte zijn er ook nog schroeven in superlegeringen (Hasteloy-Inconel) voor speciale toepassingen.

De schroefgeometrie bepaalt niet alleen het plastificeergedrag en de opbrengst van een schroef, maar ook het slijtgedrag. De ervaring leert ons dat een goede metallurgie en een goede kwaliteit van de schroef geen belangrijke bijdrage leveren tot de slijtvastheid van het product wanneer we een slechte schroefgeometrie hebben.
Een slechte geometrie zorgt voor hoge drukpieken in de compressiezone tijdens de plastificering. Deze hoge drukken zorgen ondanks de goede materiaalkeuze toch nog voor een grote slijtage van de schroef en uiteraard ook van de cilinder.

Euro-Stel levert schroeven met alle mogelijke geometriën. Van de meest eenvoudige drie-zone-schroef tot de meest complexe geometriën. In de loop der jaren hebben we echter zo veel ervaring opgemaakt met de verwerking van kunststoffen, dat we met groot succes erin geslaagd zijn om onze eigen Euro-Stel geometriën te ontwikkelen voor de meest uiteenlopende toepassingen.

De schroeven van Euro-Stel hebben hun kwaliteit te danken aan het bijzonder efficiënte homogeniseerdeel.
We onderscheiden verscheidene soorten schroeven:
• all-round EUROSTEL-mengschroef met EUROSTEL-homogeniseersectie
• EUROSTEL-schroef met hoog rendement voorzien van EUROSTEL-homogeniseerdeel en barrière
• afhankelijk van de toepassing alle varianten en combinaties hierop

Principe van het EUROSTEL-mengdeel

De gesmolten stof wordt door een mengspleet geleid, waardoor zij van schroefgang naar schroefgang loopt, langs een hete cilinderwand. Ondertussen wordt de gesmolten stof gemengd, waardoor de uitstekende homogeniteitseigenschappen van dit mengdeel worden bereikt. Deze toestand laat toe de compressie aanzienlijk te verminderen in het voordeel van een hoger plastificeervermogen en een lagere procesdruk.
De laatste ongesmolten granulaatresten smelten uiterlijk tijdens de korte passage van de overstroomflanken, want daar worden zij automatisch langs de hete cilinderwand geleid.

Kenmerken van het EUROSTEL-mengdeel

• uitstekende mengkwaliteit
• groter plastificeervermogen
• gelijkmatige temperatuurverdeling van de smelt
• minder masterbatch nodig
• minder energieverbruik

All-round EUROSTEL-mengschroef met EUROSTEL-mengdeel

Deze schroef kan beschouwd worden als een conventionele drie-zone-schroef waarbij echter op het einde van de schroef, in de meteringzone, een EUROSTEL-mengdeel aangebracht is. In functie van de te verwerken materialen heeft deze schroef een al dan niet variabele spiraalspoed die kan wijzigen over de volledige lengte van de schroef.
Het aanwezige EUROSTEL-mengdeel zorgt echter voor een aantal beduidende verschillen t.o.v. de conventionel drie-zone-schroef.

Deze verschillen zijn:
• veel lagere compressieverhouding (deze is immers niet meer nodig voor de homogeniteit)
• beter menggedrag door het keren van de gesmolten stof in het mengdeel
• hoger plastificeervermogen door compressievermindering en grotere flankhoogte in de pompzone
• minder slijtage van schroef en cilinder door vermijden van extreme procesdruk vooral in de compressie
• weinig of geen stuwdruk meer nodig om te helpen bij de homogenisering
• lagere temperatuurinstelling in het uitstootbereik door temperatuurhomogeniteit van de smelt en wegvallen “koude” smeltzone

De EUROSTEL-mengschroef is een allround schroef met een groot spectrum, verbeterde plastificeerresultaten zoals kwaliteit en rendement, en lange levensduur (van schroef en cilnder!). Deze schroef bewijst haar bijzondere eigenschappen het best bij het inkleuren met masterbatch.
Het is best mogelijk dat de gebruikers niet alle voordelen van de EUROSTEL-mengschroef uitbuiten. Om maar een voorbeeld te noemen: zij kleuren niet allen in.
Er is één punt waar allen mee gebaat zijn, namelijk de slijtagevermindering.

EUROSTEL-schroef met hoog rendement voorzien van EUROSTEL-mengdeel en barrière.

De EUROSTEL-schroef met hoog rendement is een uitbreiding van de EUROSTEL-mengschroef. Deze schroef is voorzien van een extra barrièredeel.

In tegenstelling tot de mengschroef is de geometrie van de schroef met hoog rendement voor speciale toepassingen ontworpen. In het barrièredeel wordt de gesmolten stof vervroegd van de vaste stoffen gescheiden, waardoor hogere draaisnelheden in combinatie met een hoger plastificeervermogen mogelijk worden. Het mengdeel zorgt voor een permanente en goede plastificeerkwaliteit. De opvatting van het barrèredeel houdt rekening met de bijzondere eigenschappen van de te verwerken kunststof zoals smeltpunt, visco-elasticiteit en druk- of menggevoeligheid.

 

powered by Alerto